Heeft u ook een leuk spel? Deel hem mee met andere gebruikers

Spel Toevoegen

Negenennegentig

Bij het spel ‘negenennegentig’ draait het erom, dat je als speler niet over de totale waarde van negenennegentig punten gaat. Het aantal punten wordt bepaald door de groep deelnemers, waarbij strategie een belangrijk element is. Met sommige kaarten kun je bijvoorbeeld andere spelers aanwijzen om te drinken, maar ook jezelf redden door het totale aantal punten naar beneden te brengen. ‘Negenennegentig’ wordt gezien als een van de moeilijkere spellen, een uitdaging!

Benodigdheden

  • Pakje spelkaarten

Uitvoering

Bij ‘negenennegentig’ krijgt iedere deelnemer aan het begin van een ronde vier kaarten, waarvan de waarden gebruikt worden zoals we die ook kennen van Blackjack. Na het delen gooit de eerste speler een van zijn kaarten naast de reststapel en noemt tegelijkertijd de waarde van de kaart, die hij opgooit. Vervolgens pakt hij een kaart van de reststapel, zodat zijn totaal weer op vier kaarten komt. Nu is de volgende speler, die ook een kaart opgooit en vervolgens de som van beide kaarten die op tafel liggen opnoemt. Zo ga je door, tot je de negenennegentig nadert. Degene die deze waarde overschrijdt, moet drinken en verliest de ronde!

Er zijn echter mogelijkheden om toch niet te verliezen, ook al nadert de negenennegentig. Zo kun je een ‘tien’ opgooien, waarmee je of plus 10 of min 10 op de totale waarde kunt toepassen. Als deze waarde dus op bijvoorbeeld 93 ligt, is het verstandig om de kaart in te zetten, als je weinig lage waardes in handen hebt. Daarbij heb je ook de ‘vier’, deze kaart zorgt ervoor dat je een beurt mag overslaan, zodat je zelf niet over de negenennegentig punten gaat. Tot slot zorgt de heer ervoor, dat een persoon naar keuze een glaasje drank moet atten.